De voornaamste eigenschap van geluk is vrede, innerlijke vrede – Dalai Lama

Ik wil iedereen toewensen in het komende jaar innerlijke vrede te vinden of te behouden. Ondanks alle rumoer in de wereld om ons heen. Rumoer zal er altijd zijn en blijven. Met welke bril jij ernaar kijkt maakt het verschil!

Persoonlijk

In juli 2023 word ik 67 jaar en bereik de pensioengerechtigde leeftijd. Ik heb echter geen plannen om te stoppen. Vandaag bedacht ik me dat de hulpvrager een hulpverlener nodig heeft, maar dat dit ook andersom werkt: als de ziel wil helpen, dan zal er óók iemand moeten  zijn die deze hulp wil aanvaarden…. Daarmee dank ik iedereen die mijn hulp heeft willen aanvaarden.

De afgelopen drie jaar is voor mijn praktijk een hele drukke periode geweest. Veel mensen liepen ergens tegenaan, waren angstig of boos of werden ziek. De hypnotherapie heeft naast de astrologie een belangrijke plek gekregen in mijn praktijk. Het is geweldig om te zien dat er soms kleine wondertjes gebeuren.

Gelukkig is het met mij persoonlijk heel goed gegaan. Ik ben niet ziek geweest en groot leed is mij bespaard. Ik wens dit ook jullie allen toe in 2023.

Lea

 

WAT VERTELLEN DE PLANETEN OVER 2023?

2023 wordt een markant jaar. De transformerende Pluto loopt sinds 2009 tot in 2023 en deels 2024 in Steenbok: het teken van systemen, structuren, wetten, regels en autoriteiten. We hebben steeds meer protocollen, controle en regels voorgeschoteld gekregen. Nu beginnen de structuren af te breken in 2021/2022. Dat wat niet langer werkt, gaat verdwijnen. Pluto gaat tussen 24 maart en 12 juni 2023 de revolutionaire Waterman in, maar keert daarna weer terug in Steenbok totdat Pluto vanaf 2023 voor een jaar of 25 door Waterman gaat lopen.

Emancipatie 2.0

De vorige keer dat Pluto door Waterman liep was ten tijde van de Franse revolutie en de Amerikaans onafhankelijkheidsoorlog. Hier vond de emancipatie plaats van de ‘gewone burger’. Nu zien we ook een soort emancipatie 2.0: de emancipatie van nazaten van slaafgemaakten, van mensen van kleur, van zwarte piet en van mensen met een andere genderidentiteit en seksuele voorkeur. Zowel Pluto als Waterman kunnen hakken met de botte bijl.

De meest nobele uiting van Waterman is de broederschap tussen alle mensen, waarbij ieder de eigen authenticiteit mag behouden en waarbij een mooie balans gevonden wordt tussen persoonlijke vrijheid en collectief belang. De schaduwkant van Waterman is revolutie plegen om de eigen  waarheid door te drukken, ongeacht de gevolgen.

Uranus, de heerser van Waterman

Uranus vertelt veel over de richting waar de revolutie zich heen gaat bewegen. Tussen 2018 en half 2025 staat Uranus in de principiële Stier, waardoor tegenstanders elkaar koppig en vasthoudend bestrijden en de strijd via de weg van de Stier (financiën, grondstoffen en bezittingen) gestreden wordt. Na half 2025 komt Uranus in Tweelingen, het teken van intellect, handel, scholing en verkeer. Daar staat Uranus buitengewoon goed. Ik verwacht een enorme boost van ontwikkelingen in de techniek, verkeer, onderwijs en een grote toename van super hoogbegaafden en genieën, zowel door geboorten van genieën als door allerlei doorbraken in denken en in leersystemen.

Woede, frustratie en geweld

We leven in een langdurige periode tussen 1923 en 2044 waarin we allemaal oefenen met de ontwikkeling van ons ik-besef door de collectieve stand van Eris (de knuppel in het hoenderhok)  in Ram. Daar loopt nu ook Cheiron (de wonde) tussen 2018 en 2026. Deze twee samen koppelen pijn en woede in deze periode aan elkaar. Vaak drukt dit zich tevens fysiek uit in ziekte of verwonding. Mensen die geboren zijn tussen 1968 en 1977 (nu tussen 46 en 55 jaar) hebben in hun geboortehoroscoop ook Cheiron in Ram, waardoor deze leeftijdsgroep enorm geraakt en verwond wordt door de ontwikkelingen in deze jaren en soms heftig ziek worden. De essentie van Cheiron in Ram is het pijnlijke gevoel dat je er misschien niet echt mag zijn en dat je steeds je plek moet bevechten. Dat maakt woedend. Maar tegelijkertijd mag je juist niet boos of egoïstisch zijn, want dat raakt aan de pijnlijke wonde uit het verleden waar dit een taboe was. Door deze pijnpunten wordt nu stevig geroerd. Je zou er (vuurwerk)bommen door gaan gooien….

 

 

Astrologische sfeertekeningen voor 2023

RAM – pak uw kansen!

De irritaties over alles en iedereen kunnen u de eerste maanden van 2023 nog behoorlijk dwars zitten. Maar u ontdekt al snel dat u vooral uzelf daarmee dwars zit. Vanaf mei komt u in een kalmer vaarwater. Dat kan bewust en vrijwillig zijn, bijvoorbeeld doordat u meer gaat mediteren en los gaat laten. Maar voor andere Rammen kan het betekenen dat u een beetje ‘in de lappenmand’ kunt belanden. Kijk uit voor zaken als een burnout en doe u niet stoerder en sterker voor dan u echt bent. In uw vriendenkring kan veel veranderen. Vriendschappen kunnen zowel verdiepen als radicaal afbreken.

 

STIER – wat kiest u?

De sociale onrust grijpt u stevig bij de keel. U houdt er niet van dat uw zekerheden op de tocht staan. Probeer toch de dingen los te laten die niet meer lopen, want deze zijn niet langer zinvol voor u. Op uw werk kan het al een tijd spannend zijn. 2023 doet daar een schepje bovenop. De toekomst kan anders verlopen dan u het gepland had. En toch zult u dan keuzes moeten maken. Vanaf mei komt geluksplaneet Jupiter door uw teken lopen. Dat geeft positieve energie en lucht! Kijk wel uit voor de extra pondjes van deze groeizame planeet!

 

TWEELINGEN – ongelooflijke kansen

2023 biedt u ongelooflijke kansen. Als u iets met een studie of kennisvermeerdering doet, dan is het alsof uw intelligentie zich verdubbeld. Allerlei puzzelstukjes komen samen en dat geeft u inspiratie en energie. Vergeet daarnaast ook niet rust, tijd en ruimte in te boeken voor natuur en het fysieke genieten. U kunt anders te druk zijn met uw hoofd. Die eenzijdigheid is wel vaker uw valkuil. Wilt u naar het buitenland? De mogelijkheden doen zich als vanzelf voor. Het blijkt soms lastig om te kiezen uit alle unieke kansen en mogelijkheden. Laat u leiden door uw intuïtie.

 

KREEFT – zorgen loslaten

Als Kreeft maakt u zich vaak zorgen over uw geliefden. Dat kan ten koste gaan van uw vrijheid om datgene te doen wat u graag zou willen. Dit probleem wordt u zich steeds scherper bewust. Stel uzelf de vraag wat u er aan kunt doen. Sommige Kreeften worden assertiever, anderen zien een aanleiding om in therapie te gaan. Als in mei Jupiter in Stier komt, dan heeft dit direct een positief effect op uw gevoel van welbevinden. U merkt dat de mensen om u heen zich betrokken tonen en daardoor voelt u zich meer gesteund.

 

LEEUW –  tegenwind

Als mensen het gevoel hebben dat u te dominant bent, dan zullen ze dit niet langer onder de pet houden in 2023. U krijgt direct een opstandige reactie als een ander zich in een hoekje  gedrukt voelt. Dat kan bij u nu juist weer een tegenreactie oproepen waardoor u zich ‘opblaast’. Kortom 2023 lijkt niet uw aller gemakkelijkste jaar te worden in de persoonlijke relaties. Er komen wel mooie professionele mogelijkheden aan, die ook leuk geld op kunnen leveren.  U heeft een goede neus voor schoonheid en smaakvolle voorwerpen. Zet uw talenten voluit in!

 

MAAGD – reorganisaties

Er staat u een wat spannend jaar te wachten. Op uw werk kan stevig gereorganiseerd worden. Dit type niet door uzelf gekozen veranderingen vindt u lastig te verteren. Die stress kan op uw gezondheid terug slaan. Zowel hoofd als darmen kunnen dan van slag raken. Prettig is dat geluksplaneet Jupiter u vanuit Stier komt ondersteunen. U merkt dat er steeds weer nieuwe positieve mogelijkheden komen om uw leven te verbeteren. Gebruik de zomermaanden om er over na te denken hoe u zich het beste op de kaart gaat zetten. Een goed plan is meer waard dan vage dromen.

 

WEEGSCHAAL – bijzondere mensen

Pluto kan hele bijzondere mensen op uw pad brengen. Misschien zijn zij soms confronterend, maar ze weten u wél gevoelsmatig te inspireren. Een nieuwe liefde kan daardoor veel open breken in uw leven. Als u in een sleur zat die niet meer goed aanvoelde, dan kan de liefde vele deuren voor u openen. Maar ook in vriendschappen is er veel reuring aanstaande. Houdt echter wel uw eigen behoeften goed in de gaten. U bent vaak te veel gericht op anderen en dat kan u vermoeien. Zorg voor voldoende rust tussen alle enerverende gebeurtenissen door.

 

SCHORPIOEN – storm

Als een donderslag bij heldere hemel kan uw leven dit jaar veranderen. Stormt een nieuwe liefde uw leven binnen, die de boel op zijn kop zet? Of komt u spontaan tot het inzicht dat u wilt verhuizen en lukt dit ook nog supersnel? Of besluit u een sabbatical te nemen en uw vrijheid voorop te stellen? Hoe dan ook, in één of andere vorm stapt u een nieuw pad op. Dat vraagt moed van u, want u ziet nu eenmaal altijd ‘de beren op de weg’. Maar het wordt dus nu eens tijd om die beren recht in de ogen te kijken!

 

BOOGSCHUTTER – gezondheid

U begint het jaar nog steeds dynamisch en met behoefte aan spanning en romantiek. Gaandeweg begint u wat ‘af te koelen’. Dat sporten mag best iets minder fanatiek. En als u in de liefde aan het veroveren bent, dan gaat dit zo langzamerhand de uitdaging wel verliezen. U gaat investeren in uw gezondheid en in uw werkzaamheden. Meer aandacht voor rust, ritme en gezond eten doet u goed. Kies voor lekker eten zonder daarmee opeens veel te veel te eten, want de kilootjes vliegen er dan wel aan! Een profijtelijk zakelijk project geeft u interessante kansen.

 

STEENBOK – processen

U heeft  de afgelopen jaren een intensief proces door gemaakt. U bent veranderd! Als het goed is, dan heeft u geleerd dat systemen niet zaligmakend zijn. Die ontdekking kan een bevrijdende uitwerking op u hebben. Maak dit jaar ruimte voor plezier en voor genieten. U bent het waard om uzelf te verwennen. Dat kan met iets materieels zijn, maar ook door uzelf het plezier te gunnen van lieve mensen om u heen. En dan niet zodat u het allemaal weer moet regelen, maar anderen toe te staan om het voor u te verzorgen. U mag gerust eens lekker achterover leunen!

 

WATERMAN – transformatie

De transformator Pluto komt uw teken binnen! Wat gaat u transformeren en om gooien in uw leven? Als u zich onvrij voelt, dan kunt u stevige stappen niet uit de weg gaan om uzelf te bevrijden. U wilt het leven nu stevig in eigen hand nemen en uzelf de vraag stellen waarin het geheel eigen en unieke van uw persoonlijkheid zich in uit kan drukken.  Mocht u ziek worden in dit jaar, dan is dit een teken waar u aandacht aan moet geven. Wat is het signaal dat tot u komt? Voor een verhuizing is het een uitstekende tijd.

 

VISSEN – gemakkelijker

Het jaar kan wat ongeorganiseerd beginnen. Dit kan te maken hebben met een kwestie rondom werk of gezondheid. U kan de behoefte of noodzaak hebben om u even wat terug te trekken en u te ‘herbronnen’. Vanaf mei ervaart u de prettige invloed van Jupiter in Stier. U besluit dat u het leven gemakkelijker wil nemen, maar dat u wel wat beheerster met uw financiële middelen om wilt gaan. U kunt aan een nieuw hoofdstuk beginnen op het gebied van spiritualiteit. U merkt dat u vooral geen zin hebt in regeltjes of het Heilige Moeten, maar gewoon meer uzelf wilt kunnen zijn.

 

 

 

 

 

Wat brengt 2022?

 

2022

Allereerst wil ik iedereen het beste wensen voor komend jaar en hoop ik dat allen de afgelopen tijd in goede gezondheid hebben doorgebracht.

 

Mijn laatste nieuwsbrief is al een tijd geleden verschenen. Dat kwam vooral door de grote drukte die zich door de coronacrisis voor deed in mijn praktijk. Blijkbaar staan mensen meer stil bij zichzelf, want natuurlijk winst is. Ook was er een grote vraag naar hypnotherapie.

 

Eind 2019 gaf ik aan dat we een twee jaar durende crisis tegemoet moesten zien door een spanningsveld tussen Pluto en Eris. Dit bleek de coronacrisis te zijn. Het was dus duidelijk - astrologisch gezien - dat het ingewikkelde jaren zou worden. 2022 ziet er gelukkig een stuk rustiger uit. Echter, op persoonlijk niveau zullen velen nog de gevolgen van de crisis met zich mee dragen als een langdurig na-ijl effect. In veel persoonlijke levens hebben deze planeten heftig uitgewerkt. 2022 wordt een soort overgangsjaar, want er staan in de jaren 2023-2025 grote astrologisch verschuivingen op de rol. Pak daarom in 2022 de rust die u gegeven wordt en bereid u er op voor dat niets blijft zoals het was.

 

Het wantrouwen in de overheden (Pluto einde Steenbok) leidde tot de conclusie dat veel regels en structuren hun waarde hebben verloren en overheden geloofwaardigheid moesten inleveren. Dit leidt tot nog meer onbegrip en chaos. De dwergplaneet Eris in Ram activeert de individuele boosheid en eigenzinnigheid en zorgde voor opstandigheid en geweld. Omdat dit spanningsveld nu langzaam aan het wegebben is, verwacht ik dat corona en de gevolgen minder heftig gaat worden, zoals nu de omicron variant zich lijkt te manifesteren. Waarschijnlijk zijn de volgende mutaties steeds minder gevaarlijk, waardoor het steeds meer op griep gaat lijken. Waar overigens ook verzwakte mensen aan kunnen sterven.

 

Het sterrenbeeld Vissen gaat in 2022 een hele belangrijke rol spelen. Vissen en zijn planeet Neptunus hebben veel te maken met water en vooral met grote waterhoeveelheden. Dit zou kunnen leiden tot veelvuldige wateroverlast of zelfs tot overstromingen of tsunami’s. Ook in ons eigen land lijken de kansen daarop toe te nemen. Dit kan voor chaos zorgen. Vissen staat evenzeer voor spiritualiteit. Met de vruchtbare Jupiter kan ook op dit gebied sprake zijn van een grote groei en interesse in spiritualiteit.

 

Een verwarrend tussenjaar

 

2022 lijkt voor Nederland een verwarrend jaar. Een nieuwe en heldere koers is broodnodig vanuit het landsbestuur, maar dat valt niet mee. Af en toe lijkt het op rondtasten met een klein lampje in een donkere grot. Maar toch worden keuzen gemaakt die van groot belang zullen zijn voor belangrijke hervormingen in ons bestuur. Er lijken weer pijnlijke affaires en fouten aan het licht te komen die een verdere afbraak van vertrouwen geven, ook in het koningshuis. Maar juist dat alles kan nieuwe geluiden een kans geven. Het landsbestuur lijkt dus ook in 2022 weinig stabiel te zijn en kan ook zo maar uit elkaar vallen. Het zou verstandig zijn om de bestuurscultuur stevig onder de loep te laten nemen door mensen met een hoog denkniveau en open te staan voor een modernisering van onze democratie.

Er is een collectieve groeiende toename van menselijkheid en inlevendheid, maar ook de proteststemmen blijken zich stevig te laten horen. Het gaat de komende jaren noodzakelijk blijken het roer om te gooien. Dit wordt tevens gestimuleerd door internationale ontwikkelingen, waar Nederland zich noodgedwongen naar moet voegen. Ik zal hier in een latere nieuwsbrief dieper op in gaan.

 

 

 

 

 

Astrologische sfeertekeningen voor 2022

 

RAM – rust en actie

Begin het jaar met een rustige houding. Het is prettig om nu in kalmer vaarwater terecht te komen. Er valt vast het nodige te overdenken en los te laten. Dat laatste is niet altijd uw talent, maar u zult merken dat dit nu steeds meer als vanzelf gaat gebeuren. En hoe beter u daar aan mee werkt, hoe eenvoudiger dat gaat. Een cursus meditatie, yoga of andere vormen van bezinning kunnen u helpen. In mei verandert de kosmische energie ingrijpend! De dynamische Jupiter komt in Ram en dat geeft u de kracht om al uw dromen te verwezenlijken!

 

STIER – uw eigen weg gaan

Uw sociale contacten vragen de eerste maanden aandacht, U staat klaar voor de mensen om u heen en dat vindt u fijn. Maar u bent wel geneigd om in alle goedheid over uw grenzen te gaan. Daardoor gaat u na een aantal maanden voelen dat het belangrijk is om meer ruimte voor uzelf te pakken. Hoe heerlijk kan het zijn om -bijvoorbeeld in uw eentje - te wandelen of te fietsen en niks te hoeven zeggen. U komt tot rust als u een eenvoudig rustig leven kunt leiden. Vanaf augustus komen uw financiën in een stroomversnelling.

 

TWEELINGEN – dynamiek

Op uw werk krijgt u nieuwe kansen. Pak deze aan, want vooral de eerste maanden bieden vele mogelijkheden. Doordat u iets nieuws oppakt ontmoet u ook andere mensen. Uw netwerk breidt zich in 2022 snel uit. Daar geniet u van. Vanaf augustus komt powerplaneet Mars uw teken binnen. U bruist, zowel fysiek als mentaal! Als u sportief (meer) aan de slag wilt, doe het dan nu. Maar beteugel wel een beetje uw ongeduld, want een ongelukje ligt ook in een klein hoekje. Als u een studie aan wilt pakken, zorg er dan voor dat deze uitdagend is.

 

KREEFT – ontwikkelen

U ziet allerlei nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden, waar u waarschijnlijk ook in 2021 al mee begonnen bent. Pak dit in 2022 verder aan! Het is alsof u in een soort flow komt, die positief door werkt bij al uw doelen en projecten. Als u werkt, dan krijgt u bijzondere kansen. Misschien zet u iets nieuws op, zoals een eigen zaak of praktijk. Dat geeft wel wat drukte en daar heeft u soms ook wat last van. Zo kunt u lastiger inslapen door ‘een druk hoofd’. Bewaak uw agenda dus verstandig en bouw voldoende vrije ruimte in.

 

LEEUW –  kwetsbaar mogen zijn

Mensen zien het vaak niet als u ergens mee zit. Dat kan u bij momenten een eenzaam gevoel geven. Maar geeft u anderen wel de mogelijkheid om uw kwetsbare kanten te ervaren? De eerste maanden van het jaar geven daar de gelegenheid voor. Vanaf mei bent u zo opgeladen dat u veel nieuwe plannen en initiatieven ontwikkelt. Uw energie is aanstekelijk en bruisend. En na uw verjaardag leidt dit tot veel nieuwe contacten en netwerken. U heeft daar veel plezier in en u boekt ook resultaten. Een mooie reis zou prettig zijn!

 

MAAGD – liefde en overgave

U lijkt altijd heel rationeel en verstandig, maar onder een koel oppervlak steekt een romantische ziel. Dat aspect komt in de eerste maanden van 2022 sterk naar voren. Misschien wordt u verliefd of smelt u helemaal door de aanschaf van een huisdier? Laat de romantiek maar lekker komen en geniet ervan! Vanaf juni verschuift uw focus wat. U heeft het druk met werkzaamheden die veel van u vragen. Daardoor komt u zelf weer in de knel. Trek op tijd aan de bel. Denk niet dat u een egoïst bent als u uw grenzen aangeeft.

 

WEEGSCHAAL – kansen

U heeft vele kansen op uw werk, dus het is zinvol om u daar de eerste maanden op te focussen. U kunt ook uw gezondheid aan pakken en eindelijk goede methoden vinden om klachten te verminderen. Vanaf juni kan er veel positief nieuws zijn in de liefde. De bestaande relatie kan een avontuurlijke ‘boost’ krijgen. De single Weegschaal kan eindelijk die leuke man of vrouw ontmoeten waar u al zo lang op wacht. En opeens merkt u dat u steeds steviger in uw eigen schoenen bent gaan staan en minder afhankelijk geworden bent!

 

SCHORPIOEN – veel knuffelen

U staat ook dit jaar weer vaak in de ‘knuffelstand’. U geniet het meest als uw geliefden dicht om u heen zijn en dat u kunt laten merken hoeveel liefde u in u heeft voor mens en dier. Het is heerlijk om u zo vrij te voelen dat u het allemaal aandurft! Speciaal voor de singles is er veel romantiek in de lucht. Creëer kansen tot ontmoeting. In de tweede jaarhelft gaat u lekker actief aan de slag. Misschien gaat u meer sporten, waardoor u snel fitter wordt. Op het werk komen mooie kansen.

 

BOOGSCHUTTER – de ruimte pakken

U heeft behoefte aan meer ruimte om u heen. Misschien bent u om u heen aan het kijken voor een andere woonplaats. Of pakt u een beter plekje voor uzelf? Na half mei bent u klaar met huis, tuin en cocoonen. U wilt er op uit en aandacht besteden aan van alles waar u plezier uit put. Dat kunnen hobby’s zijn of gewoon lekker uitgaan. In elk geval trekt het avontuur u aan. Dat kan ook in de liefde het geval zijn. Misschien zoekt u het eerder bij wat flirts dan in een vaste verbinding.

 

STEENBOK – milder

U voelt u milder en zachter. De toestanden van de afgelopen jaren hebben u geleerd dat scherp oordelen u niet zo veel verder brengt. U staat graag klaar voor anderen en luistert met interesse naar wat zij te zeggen hebben. De wens tot een nieuwe woonomgeving kan steeds groter worden. Naarmate het jaar vordert besluit u om in actie te komen. Wordt het verhuizen of verbouwen? U doet iets liever niet dan half, maar de omstandigheden moeten ook mee werken. U heeft in elke geval heel wat energie om aan de slag te gaan.

 

WATERMAN – overtuigen

Geld is vaak een wat gevoelig punt in uw leven. U vindt het vaak niet belangrijk genoeg…. Tot het moment dat het op is. Ook dit jaar bent u geneigd te veel aan het goede doel te geven of uit te lenen. Met de vraag of u het wel ooit terug krijgt. U maakt u er niet zo druk over en dat kan men ook als positief zien. Uw levensovertuiging gaat u steeds duidelijker uitdragen. U heeft een krachtige mening en laat deze ook horen! Is het misschien eens tijd om eindelijk dat blog of boek te schrijven?

 

VISSEN – geluk

Geluksplaneet Jupiter loopt tot half mei door uw teken. Maak gebruik van de succesvolle energie die op u af komt. U bent nu optimaal in staat uw ideaal te verwezenlijken en bijvoorbeeld succesvol te starten met een project of praktijk. U bent als vanzelf enorm overtuigend. Mede daardoor blijkt het ook eenvoudige om het inkomen leuk op te krikken. Het kan maar zo zijn dat u opeens ruim in de eurootjes zit. Kijk uit dat u zich niet laat verleiden tot impulsaankopen, waardoor alle winst ook weer zo verdwenen is…

Mijn tekst over 2020 was als volgt: 2020 lijkt een markant jaar te worden, waarin vele knopen worden doorgehakt en waarbinnen machtsverhoudingen herschikt gaan worden. In veel opzichten, zowel privé als op politiek niveau, vangen nieuwe verdragen, afspraken en processen aan. 2020 is een soort ‘reset’ jaar, waarbij we nuchter naar feiten moeten kijken. Dromen die op niets zijn gebaseerd worden afgeschoten. Daarom moeten we stapje voor stapje naar onze doelstellingen toe werken. Want alles wat we nu doen en besluiten zal een langdurige invloed hebben op de toekomst.

Het was duidelijk - astrologisch gezien - dat het ingewikkeld jaar zou worden. Welke invulling dit exact zou krijgen is (helaas of gelukkig) nooit te voorzien. 2021 blijft ook nog een gespannen crisisjaar, waarin we niet zo maar tot simpele oplossingen kunnen komen. De neiging tot opstandige en eigenzinnige reacties neemt toe, maar ook de behoefte om iets goeds te doen voor de mensheid groeit. Het blijft laveren tussen egoïsme en altruïsme.

 

Nieuwe perspectieven nodig

 

In 2021 is de crisis niet voorbij, De wat onduidelijke koers van de regering krijgt langzamerhand meer lijn. Protesten lijken toe te nemen, omdat de behoefte aan vrijheid steeds groter wordt. Er kunnen heel wat knuppels in het hoederhok worden geworpen, waardoor de kans op terrorisme groter wordt. Er kan een grote corruptiezaak of ander ethisch dilemma aan het licht komen vóór de tweede kamer verkiezingen van 17 maart, waardoor de kiezer gaat voor de partijen die rechtlijnig en duidelijk zijn. Dit dilemma kan in verband staan met het koningshuis. De winst voor eenduidige oppositiepartijen kan vergroot worden. De onderhandelingen voor een coalitie lijken stormachtig te verlopen. De wens van het volk om een heldere blik op de toekomst te krijgen wordt enigszins vervuld. Het is zaak dat de partijen en regering meer helderheid geven over waar het land naartoe wil. De omvang van de economische klap wordt in 2021 echt zichtbaar en dwingt de overheid tot een socialer beleid. Het stuur in handen houden en een rechte koers varen blijkt heel lastig, ook voor de nieuwe regering.

 

2021 geeft vooral veel energie voor Tweelingen, Weegschaal en Waterman.  Het is een tijd voor meer vriendschappen, contacten en broederschap. Net als in 2020 pakken de planeten minder goed uit voor Ram en Weegschaal, die pittige confrontaties kunnen verwachten. Toch geeft juist wrijving altijd glans! Kreeft,  Schorpioen en Vissen voelen meer vertrouwen en bewegen gemakkelijker mee met de gebeurtenissen om hen heen. 

 

 

RAM – power

U bent iemand die graag zijn of haar eigen weg gaat. Die weg is in deze periode niet altijd een eenvoudige weg. Dat kan samenhangen met gezondheidsaspecten, maar ook kunt u last hebben van de huidige regels die uw vrijheid beperken. Gelukkig zijn er ook kansen. Kansen om nieuwe mensen te ontmoeten en uzelf verder te ontplooien. En als u iets nieuws voor uzelf wil beginnen dan heeft u een enorme power om dit te kunnen laten slagen! Laat oude relaties, tegenslagen en situaties los, zodat u ruimte schept voor een frisse inspirerende energie.

 

STIER – veranderingen

De wereld verandert razendsnel en u heeft vast moeite om dit bij te benen. U wil graag rustig uw gang kunnen gaan, maar dat zit er momenteel niet in. Reorganisaties en andere sociale of maatschappelijke veranderingen dagen u uit. U kunt tegen werken of mee stromen. Met dat laatste bereikt u het meeste. U heeft vast nog steeds een helder doel voor ogen en daar kunt u ook dit jaar op af koersen. Maar durf het aan om ruimere bochten te nemen en het standaard pad achter u te laten. Lekker toch, die frisse wind?

 

TWEELINGEN – kansenrijk

Ondanks de corona-hobbels kan het voor u een prima jaartje blijken te worden! Uw reislust is in elk geval groot, dus grijp uw kansen! Vooral als u reist met een ander doel dan toerisme kan een trip voor u veel opleveren. Een nieuwe liefde kan er voor sommige Tweelingen in zitten. Op uw werk kunt u het druk krijgen, maar op een prettige manier, Interessante kansen komen als vanzelf naar u toe en u bent bezig op een aangename manier. U kunt optimaal laten zien wat u in uw mars heeft.

 

KREEFT – grenzen stellen

Welke vrijheden laat u van u afpakken of geeft u uit handen? Door uw zorgzame aard richt u zich vaak op de noden en behoeften van anderen. U heeft het in u om ‘goed te doen’ en daar is ook niets mis mee. Maar stel wel uw grenzen, zodat u zich achteraf niet uitgeput en leeg gezogen voelt. Zoek in dit crisisjaar de beste balans. Uw inspiratie wordt vanaf mei steeds sterker. Een mooie tijd om kunstzinnig of spiritueel bezig te gaan. Een fijne cursus kan u opener en completer doen voelen.

 

LEEUW –  wilskracht

U bent een wilskrachtig mens en deze wilskracht geeft u de neiging om uw kracht te meten aan die van een ander. Dat kan soms wel wrijving geven, omdat u overtuigd bent van uw waarheid en uw gelijk. En deze draagt u met verve uit! U kunt daardoor veel voor elkaar krijgen, maar niet zonder slag of stoot. U leert veel nieuwe mensen kennen. Zij zijn intelligent, onconventioneel en interessant. Voor de single Leeuw zit vooral de eerste maanden van 2021 een enerverende liefde in het vat. In vrijheid samen genieten!

 

MAAGD – nieuwe wegen

U zoekt al een tijdje naar wegen om uzelf op een nieuwe manier in het leven en in de wereld te zetten. U heeft diep nagedacht over wie u bent. 2021 geeft interessante kansen in uw leven, maar zeker in uw werk. Ga van de gebaande paden af en pak de projecten op die als vanzelf op uw pad komen. U mag de bekende patronen en mogelijkheden meer los laten. En ga voor al de dingen doen omdat u ze wilt en niet omdat u het moet! Denk daar steeds bij na.

 

WEEGSCHAAL – intuïtie

Misschien zijn er rond de jaarwisseling thuis belangrijke knopen doorgehakt. Deze beslissingen werken nog lang door. Het wordt tijd dat u zich vrijer gaat voelen en u richt op een sprankelende invulling van uw leven. Gebruik uw creativiteit. Vanaf mei is het een goede tijd om met iets nieuws aan de slag te gaan. Gebruik uw intuïtie om aan te sluiten op de stroom van het leven zoals deze zich voor doet en pak de kansen die naar u toe komen. Een nieuwe job? Een boeiende studie? Een betere gezondheid?

 

 

SCHORPIOEN – verhuizen of herinrichten?

Als u wilt verhuizen of verbouwen, dan wordt 2021 uw jaar! U zoekt niet naar een doorsnee woning of gewone inrichting. U wilt iets verrassends. In liefde en relaties wordt het een topjaar! Komt er een (klein)kind of huisdier? Of raakt de single Schorpioen helemaal hotel de botel? Puntjes van aandacht zijn werk en gezondheid. Rondom die thema’s kunnen de spanningen oplopen. Zorg goed voor uzelf en neem eventuele signalen serieus. Op uw werk hakt u een knoop door. Het kan zijn dat u daar niet populairder door wordt, maar soms is het nodig.

 

BOOGSCHUTTER – bruisend

U begint het jaar positief en vol bruisende ideeën. U bent enthousiast, maar u kunt ook aanlopen tegen mensen die geharnast in oude patronen willen blijven zitten. U bent niet vies van een beetje discussie, maar vraag u af waar het goed voor is en wat het oplevert. Vanaf mei kunt u het gevoel hebben dat thuis de boel wel eens op zijn kop gezet mag worden. U heeft in elk geval behoefte aan meer ruimte om u heen. Misschien gaat u om u heen kijken voor een andere woonplaats of richt u uw woonstee anders in.

 

STEENBOK – dynamiek

Ook 2021 is net als 2020 een jaar vol dynamiek voor u. Dat daagt u uit, zowel prettig als minder prettig. Financieel kunt u de eerste maanden uw positie verbeteren. Misschien verkoopt u uw huis met grote winst of vindt u een mooie mogelijkheid om te beleggen. Dat geeft een gevoel van ruimte en vrijheid. Na mei zou u kunnen besluiten u in te schrijven voor een cursus. Doe vooral iets wat u leuk vindt, want u heeft al voldoende hooi op uw vork. Een cursus yoga of mindfulness zal u goed doen.

 

WATERMAN – sociaal jaar

Geluksplaneet Jupiter komt tot half mei door uw teken lopen. Dat geeft een prettig en vrij gevoel! U steekt beter in uw vel en dat heeft een positief effect op uw contacten. Er komen nieuwe mensen op uw pad, die ware vrienden blijken te zijn. Vanaf het voorjaar kunt u financieel vooruit gaan, maar u heeft ook de neiging die winst weer direct uit te geven. U vindt het niet zo belangrijk, want u bent heel sociaal. Als u iemand kan helpen, dan doet u dit. Ach, die relativerende houding is ook uw charme.

 

VISSEN – Kansen

Geef uzelf tot mei de ruimte om een beetje te freewheelen en nieuwe inspiratie op te doen. Vanaf half mei kunt u namelijk hele mooie dingen gaan doen. Als u al langer rondliep met het idee van een eigen bedrijf of praktijk, dan is het tweede deel van dit jaar een geweldige tijd om uw inspiratie om te zetten in concrete actie. Mogelijk bent u daar al mee bezig en kunt u nu een belangrijke en succesvolle tweede stap zetten. Doe aan marketing en zet uw unieke kwaliteiten nu openbaar op de kaart!

 

 

 

 

 

 

 

Dit (eigen) schilderij verbeeldt het thema RAM. Eris die nu al jaren door dit teken loopt veroorzaakt veel strijd, verwarring, vuur en dood.

GOED OF FOUT

 

 

Wij mensen zijn vaak zo geneigd om te denken in goed of fout.  En we hopen vaak op een ‘ultieme oplossing’ voor onze problemen en uitdagingen.  Vroeger, ooit , dacht ik dat als je ouder werd, dat je ‘de sleutel’ wel gevonden zou hebben.

Deze zomer heb ik de rijpe leeftijd van 64 bereikt en ik ontdek steeds weer dat op een bepaald moment oude sleutels niet meer passen en dat het leven steeds nieuwe uitdagingen in petto heeft, die jouw creativiteit eindeloos blijven uitdagen.  Logisch wel, want slechts imperfectie leidt tot beweging. Perfectie is als een prachtig schilderij dat helemaal af is. Dat laat je met rust. Daar kijk je even vol bewondering naar.  Maar …als het leven af zou zijn, dan hoef je hier niet meer te zijn.

Het is soms best lastig voor mijn cliënten als ik een persoonlijke sleutel ter discussie stel, die in feite een soort dogma is geworden. Bijvoorbeeld ‘iets moeten leren loslaten’ kan ooit een geweldig inzicht zijn geweest. Maar na jaren van leren loslaten kan het ook een truc of excuus worden om iets niet aan te pakken.  Dit soort dogma’s kunnen een  krachtig houvast lijken te geven: het idee dat je ‘goed bezig bent’.  

Op een bepaald moment in het leven merk je opeens dat er iets niet meer werkt in je leven. Vaak ligt de oorzaak bij een gedrag dat ooit werkte om te overleven of om te groeien, maar dat je niet meer past. Zo’n moment is vaak een aanleiding om een horoscoopduiding te laten doen of een traject van soulcounseling aan te gaan om te zien welke vermolmde structuren je onbewust vast houden.

Uit je hoofd leren gaan, contact maken met diepe gevoelslagen en lichaamsbewustzijn ontwikkelen wijzen je de weg naar datgene wat  nu voor jou wél werkt en je gelukkig maakt.

19-8-2020

 

 

 

18 april 2020

Ik hoop dat iedereen gezond is en blijft.

De corona zal nog wel even rondwaren en zou zelfs kunnen leiden tot perioden van lock down, zolang er geen medicijn of vaccin beschikbaar is, hoorde ik afgelopen week. Astrologisch gezien zijn er spanningsvelden tussen de massa-planeet Pluto en de vrij recent (2003) ontdekte Eris. Eris, de godin van de twist en tweedracht, die altijd de knuppel in het hoederhok gooit en tevens staat voor de 'intruder', in  dit geval een virus. Deze spanningsvelden duren geheel 2020 en 2021 door. We hebben vele onzekerheden over onze toekomst en worden op onszelf terug geworpen. Konden wij astrologen dit voorspellen? Deels. Astrologen zien tendensen, maar we voorzien niet exact in welke vorm zich de transformerende energieën gaan manifesteren. Het corona-virus is wel een heel opmerkelijke en effectieve manier om de gehele wereld een ingrijpende verandering af te dwingen! Interessant en mooi is het om te zien hoe mensen elkaar in deze tijd bij staan en een enorme creativiteit ontplooien. Daarnaast worden we enorm op onszelf teruggeworpen.

Terugkijkend naar mijn eigen woorden over deze crisis gaf ik 23 december aan dat 2020 het jaar van transitie van de maatschappij moet worden.  Het roer moet om!

 

De tekst van 23 december 2019 in de nieuwsbrief, nog onwetend van het corona-gebeuren.

 

''Deze periode is bijzonder hectisch en het sluitstuk van een belangrijke cyclus die in november 1982 begon: de samenstand (conjunctie) tussen de planeten Saturnus en Pluto. Deze planeten zijn confronterend en laten ons een werkelijkheid zien die niet altijd prettig is. Deze twee planeten komen nu half januari samen in het sterrenbeeld Steenbok. Het sterrenbeeld van fundamenten, zekerheden, structuren en systemen. Alles staat op omvallen, zo lijkt het: het onderwijs, de landbouw, het klimaat, de EU, de NAVO, de zorg, en noem maar op… Het is duidelijk: het roer moet om. Maar om tot een nieuwe structuur te komen moet het oude omvallen. Ook de bankencrisis in 2008/2009 – toen Pluto Steenbok binnen kwam – leidde niet tot fundamentele verandering. De economie bleef onze god en de economen bleven zijn priesters.

Pluto en Saturnus stonden voor het laatst in 1518 in samenstand in Steenbok, de stand van nu. Het was o.a. de tijd van Luther en de hervormingen van een machtige materialistische gecorrumpeerde kerk, die veel verdiende aan de handel in aflaten. Een aflaat was het afkopen van zonden. Hoe groter de zonde, hoe meer de kerk eraan verdiende. Men kon zelfs tevoren aflaten kopen om al ‘vergeven’ te zijn voor het bestelen, schaden of zelfs vermoorden van anderen. Het lijkt wel een beetje op het afkopen en verhandelen van emissierechten. Deze geven landen of bedrijven het recht om bepaalde broeikasgassen of andere schadelijke gassen uit te stoten. En nu houdt het op zo langzamerhand: de natuur wordt doods en leeg en mensen worden opstandig. 2020 moet een jaar worden met een transitie van onze maatschappij, onze systemen en bedrijven. Dat zal niet zonder pijn en moeite gaan gezien de verregaande staat van milieu-problematieken. Het eerstvolgende moment dat deze samenstand van Saturnus en Pluto zich herhaalt is in 2055 in het teken Vissen. Dus we hebben 25 jaar om te her-bouwen aan onze fundamenten en systemen.

Ook in jouw leven zullen oude systemen, gewoonten, doelstellingen en veiligheden op de kop kunnen staan of gaan staan, vooral bij veel Rammen, Kreeften, Weegschalen en Steenbokken die ergens tussen de 10e en de 16e geboren zijn. Lastig misschien, maar pak dit op als een stimulans om verroeste structuren te vernieuwen. Stieren, Maagden, Schorpioenen en Vissen die tussen 10 en 16 geboren zijn kunnen deze energie als prettig ondersteunend ervaren en juist  kansen en mogelijkheden krijgen om de ombuigingen te doen waar je al lang aan toe bent!''

Ik herhaal hier de tekst uit de nieuwsbrief uit maart:

''De wereld is steeds materialistischer gaan functioneren. Eerst het geld dan de mens. Het is steeds meer gegaan over geld en economie. Over eisen, druk en steeds sneller en meer presteren. Over kinderen meten en labelen. En de mensen waar het om gaat (hulpverleners, leraren, etc) verdienen steeds minder, terwijl de commerciële wolven steeds meer winst binnen haalden. Het spelletje Monopoly laat zien wat het kapitalistische model doet: the winner takes it all. Hoe meer geld, hoe meer macht.
Corona gaat echter door alle rangen en standen heen. Corona dringt binnen in ons economisch georganiseerde leven. Opeens kijken we nu anders naar elkaar. Het gaat over solidariteit. Maar ook over overleven en hamsteren. Opeens wordt de waarde beseft van 'de werkers in het veld'; de zorg, het onderwijs, het vervoer, de landbouw enzovoorts. Leek solidariteit niet een hopeloos verouderde term uit het hippie-tijdperk? Dit gebeuren geeft de samenleving de kans om anders te gaan kijken naar de eigen waarden en naar elkaar''

 

ONLINE CURSUSSEN

©      Inmiddels heb ik een GRATIS mini-cursus astrologie online op het cursusplatform Soofos.  https://soofos.nl/cursus/gratis-minicursus-astrologie/?ref=622

©      Daarnaast heb ik een basiscursus astrologie online staan met een mooie 'koningsdagkorting' t/m 30 april van 25% van E 59,50 nu voor E 37,46 alleen via deze link:  https://soofos.nl/cursus/basiscursus-astrologie/?ref=622. Vul vervolgens de kortingscode cursFTB66SPC in bij het daartoe bestemde korting vak.

©      Ook is het mogelijk een korting van 10% te krijgen op alle cursussen op het cursusplatform Soofos. Volg de link en voer de code in als deze gevraagd wordt:  https://soofos.nl/?ref=622 cursTP7B8HQ6

©      Consulten zijn gewoon mogelijk, zowel live met 1,5 afstand en voldoende hygiëne-maatregelen als online via skype, zoom e.d.

En als laatste bijgaand een tekst over sterrenbeelden en de liefde. Veel leesplezier!

Lea

 

 

STERRENBEELDEN EN DE LIEFDE. Wie past bij wie?

WAT ZEGT JOUW STERRENBEELD OVER LIEFDE EN RELATIES?

Het is absoluut zo dat jouw sterrenbeeld heel veel vertelt over jouw karakter en daarmee ook over hoe je in het leven en in relaties staat. Maar… naast jouw sterrenbeeld – het sterrenbeeld waar de Zon stond op jouw geboortedag – zijn er nog andere factoren die heel bepalend zijn voor jouw keuzes en lotgevallen in de liefde.  Dus het is niet zo simpel om te stellen dat een Ram bijvoorbeeld altijd wel bij een Leeuw past en niet bij een Vissen.

LIEFDE EN DATEN, DIE RAADSELACHTIGE ‘KLIK’

Juist in de liefde spelen er mechanismen een rol die we vaak niet snappen. Waarom voelen we ons aangetrokken tot die ene en niet tot de ander? Als ik naar datingprogramma’s kijk, dan zie ik dat al heel snel duidelijk is of die ‘klik’ er is of niet.  En wat bepaalt nu die klik? Al jong krijgen we beelden van mannelijkheid of vrouwelijkheid binnen door de voorbeelden om ons heen. Uit al die informatie, films, klasgenoten, supersterren pakken we persoonlijk een aantal boodschappen en signalen op die gaan bepalen hoe we in de liefde staan. Astrologisch gezien zijn het de planeten Venus en Mars die hier de hoofdrol in vervullen. Zij bepalen voor welke signalen we gevoelig zijn van nature

LIEFDESPLANEET VENUS »

Naast jouw sterrenbeeld zijn er dus nog heel wat andere astrologische factoren die jouw karakter en leven beïnvloeden. In relaties is Venus een uitermate belangrijke planeet. Venus staat voor het vrouwelijke. Ben je een vrouw? Dan zal je de positie van deze planeet zeker herkennen in jouw gedrag als vrouw. Staat Venus in Ram? Dan kan je open, direct en spontaan op een potentiele partner af stappen. Zelfs als jouw sterrenbeeld bijvoorbeeld de wat verlegen gevoelige Vissen is.  Ben je een man? Dan laat Venus zien wat jij zoekt in een vrouw. Dus als jij die Venus in Ram hebt, dan val je op een pittig type. Een ‘doetje’ bevalt je niet. Venus in Ram, Leeuw en Boogschutter maakt een vrouw ondernemend, direct en krachtig. In Kreeft, Schorpioen en Vissen zorgzaam, mysterieus en psychologisch. In Stier, Maagd en Steenbok verzorgend, regelend, zorgvuldig. In Tweelingen, Weegschaal en Waterman intelligent, spraakzaam en speels.

MARS, PLANEET VAN LIBIDO ¼

Venus trekt aan en Mars verovert. Samen vormen zij een spannend paar, die de vlammende romantiek tot stand brengt. Mars staat voor het mannelijke, de kracht, de veroveraar. Ben je een man?  Dan laat de positie van jouw Mars zien of je meer een ‘macho’ of een afwachtend type bent. Ben je een vrouw? Dan laat Mars zien welk gedrag je aantrekkelijk vindt bij een man. Mars in Ram, Leeuw en Boogschutter maakt een man ondernemend, mannelijk en krachtig. In Kreeft, Schorpioen en Vissen zorgzaam, invoelend en psychologisch. In Stier, Maagd en Steenbok verzorgend, regelend, zorgvuldig. In Tweelingen, Weegschaal en Waterman intelligent, spraakzaam en charmant.

KIJK DUS VERDER DAN JE STERRENBEELD!

Eigenlijk zegt jouw sterrenbeeld in de liefde dus minder dan je denkt. Jouw sterrenbeeld laat wel zien met welke mensen je in het algemeen gemakkelijker of lastiger matcht. Maar juist in de liefde spelen andere factoren een hele grote rol.

Wil je weten waar jouw Venus en Mars staan, bereken dan online jouw persoonlijke  horoscoop op basis van jouw geboortedatum, geboortetijd en plaats, zoals bij deze site https://www.catharinaweb.nl/astrologie/horoscooptekening.htm  of https://www.tijdgeest.eu/astrologie/horoscoop . Dan kan jij zien in welk dierenriemteken jouw eigen Venus en Mars staan. Op dit soort sites wordt je vaak ook de mogelijkheid geboden wat dieper in je eigen horoscoop te duiken.

MEER WETEN OVER ASTROLOGIE EN HOROSCOPEN?

Een cursus astrologie volgen is één van de leukste manieren om dieper na te denken over jezelf en te snappen hoe je in elkaar steekt. Dit is nu ook online mogelijk!  Volg gratis de mini-cursus astrologie via https://soofos.nl/cursus/gratis-minicursus-astrologie/?ref=622

TOT 1 MEI 2020: 25% KONINGSKORTING OP DE BASISCURSUS ASTROLOGIE ‘Wat onthult jouw horoscoop’. Van 49,95 tijdelijk voor 37,46  via deze link. :  https://soofos.nl/cursus/basiscursus-astrologie/?ref=622. Vul vervolgens de kortingscode cursFTB66SPC in bij het daartoe bestemde vak.

10% korting op alle cursussen op het cursusplatform Soofos. Volg de link en voer de code in als deze gevraagd wordt:  https://soofos.nl/?ref=622 cursTP7B8HQ6

 

En uiteraard kan je ook een persoonlijke horoscoopanalyse laten maken.  Kijk op www.leamanders.nl.

 

CORONA: het gevecht met de vreemdeling en indringer

Maart 2020

Als astroloog zoek je altijd naar een soort verband tussen planeetstanden en de innerlijke betekenis die een belangrijke gebeurtenis heeft voor de mensheid.
Je kunt een gebeurtenis als deze pandemie zien als iets toevalligs, maar ook als iets dat betekenis heeft. En hoe dan ook kan het zinvol zijn om naar de betekenis voor jezelf te kijken.
In elk geval geeft deze tijd een soort noodzaak tot bezinning. omdat het maatschappelijk leven stil valt. Veel nadelen, maar het voordeel dat ik - en misschien jij ook - opeens veel tijd krijgt voor andere dingen en andere gedachten.

Onderstaand artikel is bedoeld voor mensen die iets af weten van astrologie, maar misschien breder leesbaar. De belangrijkste strekking is dat we collectief steeds banger en afwerender zijn geworden tegenover elkaar en elkaar steeds minder begrijpen. Meer regeltjes en minder menselijkheid. Meer oordeel en minder open.
Ik herinner mij een veel opener en tolerantere maatschappij in de zeventiger en tachtiger jaren. Ik was daar trots op, al had het uiteraard ook mindere kanten. Iedere medaille heeft twee kanten tenslotte.
Het is echter steeds meer gegaan over geld en economie. Over eisen, druk en steeds sneller en meer presteren. En juist de mensen waar het om gaat (hulpverleners, etc) verdienen steeds minder, terwijl de commerciële wolven steeds meer winst binnen haalden.
Het spelletje Monopoly laat zien wat het kapitalistische model doet: the winner takes it all. Hoe meer geld, hoe meer macht.

Corona gaat door alle rangen en standen heen. Corona dringt binnen in ons economisch georganiseerde leven. Opeens kijken we nu anders naar elkaar. Het gaat over solidariteit. Leek dat niet een hopeloos verouderde term uit het hippie-tijdperk? Dit geeft de samenleving de kans om anders te gaan kijken naar de dingen en naar elkaar.

Pluto, Eris en Cheiron

Jullie weten dat ik me al een tijd met Eris bezig hou. Eris, die de knuppel in het hoenderhok werpt; de outsider, de ongewenste indringer. Dwergplaneet Eris, ontdekt in 2003, en dus in het kielzog van de gebeurtenissen van nine eleven (2001). Vanaf die tijd is alles heftiger geworden door alle knuppels die in het hoenderhok geworpen worden. Eris staat nu op 23.34 graden in Ram. Eris is net ietsje groter dan Pluto, maar wel een stuk langzamer. Eris kan een jaar of 5 over een graad heen en weer lopen.

Het corona-virus – de onbekende indringer – gooit ons complete leven lam. Wat kunnen we daar astrologisch mee? Voor mij lag het voor de hand dat er iets met Eris zou moeten zijn. En dat is ook aan de orde: Uit de conjunctie van Pluto en Saturnus op 12 januari maakte Saturnus op 16 januari een vierkant met Eris. Daarnaast vormt Pluto in 2019, 2020 en 2021 7 keer (!) een vierkant op Eris op de data: 20 maart 2019, 6 september, 26 januari, 2020, 14 juni, 10 december en 28 augustus en 9 oktober 2021. We zullen Eris nu eens echt leren kennen!


Eris is de afgelopen jaren heftig aan het werk geweest, onder andere in haar conjunctie met Uranus en nu in haar vierkant met Pluto. Ook krijgt iedereen Cheiron over zijn radix Eris getransiteerd. De oudste mensen nu als eersten, want in 1924 liep Eris Ram binnen en staat daar overigens tot 2048. Het is niet vreemd dat soms ziek makende Cheiron over radix Eris ontstekingen veroorzaakt.
Eris staat tevens voor terroristen en de dreigende vluchtelingenstroom die voor de grenzen van Griekenland staat. Vluchteling of corona-virus: allen zijn zij niet erg welkom vanwege een ontwrichtende werking.

 

Corona geeft vooral problemen en ontstekingen in de longen, doordat het virus zich aan de wand hecht. Ontstekingen vallen onder Ram en Pluto, die betrokken zijn bij het vierkant. Het steeds muterende corona-virus valt onder Pluto. Slijmvliezen en de diepste delen van de longen behoren bij Kreeft. En dat maakt duidelijk dat deze ziekte een hoofdkruis-ziekte is, die zich in alle vier de tekens kan uiten. Corona is een uitbraak zoals past bij ziekten van de hoofdtekens: relatief kort en heftig.
In feite weerspiegelt deze corona uitbraak op een heel concreet niveau de strijd tussen Ram met daarin Eris en Cheiron en Steenbok met Pluto, Saturnus en ook Jupiter. De strijd gaat enerzijds tussen de eigen Ram- instincten, belangen en behoeften en anderzijds Saturnus en Pluto in Steenbok ofwel de maatschappelijke belangen, afspraken en autoriteiten die soms tegen de persoonlijke belangen in gaan.

 

Alle planeten lopen op Eris in Ram in, waardoor Eris vaak de sterkste is. En daar komt de verruwing van de samenleving en politiek vandaan in de afgelopen 20 jaar dat we Eris kennen. We willen collectief roepen, schelden en uiten wat er in ons omgaat en verzetten ons tegen de bestaande status quo. Steeds meer mensen geloven in complotten, want Eris staat ook voor klokkenluiders. De voegen van het gezag barsten en kunnen steeds meer breken, want die knuppel gaat er de komende twee jaar nog keihard in! Opstandige Eris valt de macht van Pluto aan. En we worden op onszelf terug geworpen. Inmiddels is wereldwijd de gehele economie (Steenbok) ontwricht (Eris).
En wat doet het laatste hoofdteken Weegschaal in dit corona- verhaal? We mogen elkaar niet meer de hand schudden of kunnen en moeten afstand houden. Weegschaal moet maar even een dutje gaan doen.

 

Spaanse griep

Corona wordt steeds vergeleken met de Spaanse griep, die in de jaren 1918 en 1919 de maatschappij ontwrichtte. Beide ziekten kunnen extreme reacties oproepen van het immuunsysteem: Ram (zelfdefensie) en Kreeft (witte bloedlichaampjes). De Spaanse griep begon met hoge koorts, hoesten, spierpijn en keelpijn, gevolgd door extreme moeheid en flauwtes. Men verloor zoveel energie dat men niet meer kon eten en drinken. De ademhaling werd steeds moeilijker en binnen enkele dagen trad de dood in. Toen ik de standen van deze twee jaren bekeek kwam ik tot een verrassende ontdekking: Cheiron transiteerde over Eris, overigens toen nog net in Vissen. Vervolgens loopt Cheiron naar Ram en maakt een vierkant met Pluto in Kreeft. Het lijkt er daarom op dat deze twee pandemieën te maken hebben met deze drie hoofdrolspelers: Eris, Cheiron en Pluto.

 

 

 

 

Kerstwens

Graag wens ik iedereen hele fijne feestdagen toe en een geweldig 2020! Het gaat een bijzonder jaar worden, waarbij veel niet blijft zoals het is. Dan is het goed om wat meer te begrijpen van de essentie van deze periode: het oude vermolmde moet verdwijnen om te kunnen vernieuwen. 2020 is een kantelpunt!

Er zijn bijzondere planeetbewegingen gaande, die het einde van een tijdperk van bijna 40 jaar inluiden. Lees in deze nieuwsbrief hoe dit zit en wat je zelf met deze kennis kunt.

Ook tref je hier een algemene horoscoop voor 2020 per sterrenbeeld. Uiteraard is dit niet te vergelijken met een prognose op basis van jouw persoonlijke gegevens (datum, tijd en plaats), maar toch geeft het een eerste indruk.

Heel veel goeds voor iedereen!

Lea

 

23 december 2019

2019/2020 HET EINDE VAN EEN FASE: OP WEG NAAR EEN NIEUW BEGIN.

Na 40 jaar het omvallen van oude structuren

Deze periode is bijzonder hectisch en het sluitstuk van een belangrijke cyclus die in november 1982 begon: de samenstand (conjunctie) tussen de planeten Saturnus en Pluto. Deze planeten zijn confronterend en laten ons een werkelijkheid zien die niet altijd prettig is. Deze twee planeten komen nu half januari samen in het sterrenbeeld Steenbok. Het sterrenbeeld van fundamenten, zekerheden, structuren en systemen. Alles staat op omvallen, zo lijkt het: het onderwijs, de landbouw, het klimaat, de EU, de NAVO, de zorg, en noem maar op… Het is duidelijk: het roer moet om. Maar om tot een nieuwe structuur te komen moet het oude omvallen. Ook de bankencrisis in 2008/2009 – toen Pluto Steenbok binnen kwam – leidde niet tot fundamentele verandering. De economie bleef onze god en de economen bleven zijn priesters.

Pluto en Saturnus stonden voor het laatst in 1518 in samenstand in Steenbok, de stand van nu. Het was o.a. de tijd van Luther en de hervormingen van een machtige materialistische gecorrumpeerde kerk, die veel verdiende aan de handel in aflaten. Een aflaat was het afkopen van zonden. Hoe groter de zonde, hoe meer de kerk eraan verdiende. Men kon zelfs tevoren aflaten kopen om al ‘vergeven’ te zijn voor het bestelen, schaden of zelfs vermoorden van anderen. Het lijkt wel een beetje op het afkopen en verhandelen van emissierechten. Deze geven landen of bedrijven het recht om bepaalde broeikasgassen of andere schadelijke gassen uit te stoten. En nu houdt het op zo langzamerhand: de natuur wordt doods en leeg en mensen worden opstandig. 2020 moet een jaar worden met een transitie van onze maatschappij, onze systemen en bedrijven. Dat zal niet zonder pijn en moeite gaan gezien de verregaande staat van milieu-problematieken. Het eerstvolgende moment dat deze samenstand van Saturnus en Pluto zich herhaalt is in 2055 in het teken Vissen. Dus we hebben 25 jaar om te her-bouwen aan onze fundamenten en systemen.

Ook in jouw leven zullen oude systemen, gewoonten, doelstellingen en veiligheden op de kop kunnen staan of gaan staan, vooral bij veel Rammen, Kreeften, Weegschalen en Steenbokken die ergens tussen de 10e en de 16e geboren zijn. Lastig misschien, maar pak dit op als een stimulans om verroeste structuren te vernieuwen. Stieren, Maagden, Schorpioenen en Vissen die tussen 10 en 16 geboren zijn kunnen deze energie als prettig ondersteunend ervaren en juist  kansen en mogelijkheden krijgen om de ombuigingen te doen waar je al lang aan toe bent!

 

RAM – energie

Het jaar kan wat haperend voor u beginnen. U wordt voor een pittige uitdaging geplaatst die actie van u vraagt, maar wel op een doordachte manier. Uw doelen staan onder druk, dus overweeg of ze echt belangrijk genoeg zijn om ervoor te strijden. Als dat het geval is, dan zult u veel moeite en geduld moeten hebben om succes te krijgen. En soms is het beter uw aandacht te verleggen naar andere levensgebieden. Kies meer voor uw eigen ruimte en vrijheid en zodra u dat doet neemt vanaf juni uw energie enorm toe.

 

STIER – bewegen

2020 is een jaar dat u positief in beweging brengt. Misschien besluit u om uw levensstijl te verbeteren of gaat u een verre reis maken? U hakt een knoop door die uw toekomst verandert en u nieuwe perspectieven biedt. Ook voor de liefde kan het een belangrijk jaar worden met essentiële keuzes. Als de relatie werkt, dan kiest u voor een belangrijke gezamenlijk doel. Zo niet, blijf dan niet trekken aan een dood paard. Op uw werk is volop beweging. Een goede test of u op de juiste plek zit!

 

TWEELINGEN – verrassende perspectieven

U komt wat lastig uit de verf, maar dat gaat al snel beter worden. U kunt het ingewikkeld vinden om u vast te leggen op een bepaalde ambitie of toekomstbeeld, omdat u er nog niet uit bent wat u nu echt wilt. Dat blijkt een voordeel te hebben, namelijk dat u flexibel bent om opeens van koers te veranderen. Een totaal nieuw perspectief lonkt naar u, waarbij het wel de vraag is of uw geliefde er wel zo blij mee is. U wordt echter het gelukkigste van uw eigen inspiratie!

 

KREEFT – concessies doen

U blijkt u vaak te hebben moeten aanpassen aan anderen, die vinden het beter te weten dan u. Dat kan een prikkelend gevoel van verzet bij u oproepen. Het werkt echter beter om met argumenten ter tafel te komen. Dit jaar daagt u uit om over emoties heen te stappen en te kijken naar de rationele feiten. U kunt geregeld een stortvloed van emoties om u heen mee maken en u kunt daarin verzuipen als u het hoofd niet kalm houdt. Neem uw stappen daarom weloverwogen.

 

LEEUW –  hard werken

Door hard werken kunt u veel bereiken. Maar u krijgt uw succes niet voor niets! Als u geld belegt, dan kunt u nu gestadig uw winst binnen halen. Maar maak uw keuzes op basis van verstand en historie en niet op basis van gevoel. In de liefde gaat u een nieuwe fase in. Als het in uw relatie niet goed zit, dan komt dit nu op een vrij radicale manier op tafel. Het voordeel daarvan is dat de kaarten direct op tafel liggen. Valt er nog te schaven en sleutelen?  

 

MAAGD – genieten staat centraal

2020 geeft u vele aangename kansen in het leven. Krijgt u een (klein)kind of een nieuwe liefde? Word u heel romantisch verliefd? In uw privéleven zijn mooie ontwikkelingen mogelijk, die u diep in uw gevoel raken. Op uw werk wordt het een periode van zoeken. U gaat anders denken over uzelf, uw capaciteiten en professionele wensen. Misschien wilt u zelf meer centraal staan in plaats van eeuwig dienstbaar te zijn. Stap uit de saaie mallemolen van het dagelijkse gewone leven en ga verrassende experimenten aan. 

WEEGSCHAAL – hartstochten

Het kan thuis of in de familie behoorlijk rommelen. Dat geeft u een goede gelegenheid om u af te vragen waar uw grenzen precies liggen en of u deze grenzen wel voldoende helder maakt. In de tweede helft van het jaar kan het stormen in uw relaties. Er zijn geprikkelde gevoelens, die in ruzie kunnen ontaarden maar ook in hartstochtelijke verzoeningen. Sommige Weegschalen kunnen geheel bezeten raken door een vurige verliefdheid. Heel spannend, maar ook onrust brengend. U wordt voor een belangrijke keuze gezet en moet twijfels overwinnen.

SCHORPIOEN – verhuizen?

2020 wordt een geweldig jaar voor nieuwe contacten en nieuwe cursussen. Als u behoefte hebt aan een netwerk voor uw werk of om andere redenen, dan kunt u dat nu heel succesvol op bouwen. Als u al een tijd nadenkt over verhuizen, dan komen de plannen nu in een stroomversnelling. Opeens vindt u dat droomhuis en dat wil u niet laten lopen. Natuurlijk kan dit enige stress gaan geven, maar zo is het leven. U steekt veel energie in werken of sporten. Nu eindelijk de marathon lopen?

BOOGSCHUTTER – rijkdom en spanning

Als u rijk zou willen worden, dan is 2020 een van de beste jaren om daarmee aan de slag te gaan. U heeft de mogelijkheid om enerzijds te investeren en anderzijds u niet de kop gek te laten maken, waardoor de balans tussen intuïtie en verstand nu optimaal is. In de liefde kan het vanaf juni intens vlammen! Als u al gebonden bent is het beter uit de buurt te blijven van verleidingen. Voor u het weet maakt u een faux pas. Wees op uw hoede!

STEENBOK – een bijzonder jaar

2020 is een cruciaal jaar voor de Steenbok! U komt er niet onderuit om belangrijke keuzes te maken. Het kunnen zowel geweldig mooie als minder mooie knopen zijn, die doorgehakt moeten worden. Af en toe kunt u het gevoel hebben dat er een soort storm door uw leven raast en dit vraagt een zeer vaardige navigatie. In elk geval bemerkt u dit jaar duidelijk dat u op uzelf vertrouwen kunt. Een jaar dat u doet groeien, ook omdat geluksplaneet Jupiter door uw teken heen loopt!

WATERMAN – groeien door loslaten

Maak tijd en ruimte voor uzelf vrij. Het kan maar zo zijn dat u de dingen niet zonder meer onder controle kan houden, waardoor loslaten de enige optie is. Dan kunt u dat beter zo positief mogelijk oppakken en de voordelen zien van dat wat er allemaal opeens langs u waait. Uw eigen plannen moeten zich aanpassen, maar vaak blijkt dit verrassende vernieuwingen te veroorzaken, die de aanzet geven tot een nieuw pad dat beter, groeizamer en vruchtbaarder is. En vraag gerust praktische steun aan familie en vrienden.

VISSEN – eigen business?

Na een druk jaar kunt u even op adem komen, maar uw succesmogelijkheden blijken niet uitgeput. Als u bezig bent met het opzetten van een eigen zaak, dan komt dit project vooral vanaf de zomer in een stroomversnelling. Op een of andere manier ontmoet u steeds vaker mensen, die als ‘kruiwagen’ voor u willen dienen. Dit zijn geregeld mensen met een bepaalde positie of statuur. Geneer u niet en maak gebruik van hun aanbod. Als zij het in u zien, waarom zou u dan niet op uzelf vertrouwen?

 

 

 

2019/2020 HET EINDE VAN EEN FASE: OP WEG NAAR EEN NIEUW BEGIN.

 

Na 40 jaar het omvallen van oude structuren

 

Deze periode is bijzonder hectisch en het sluitstuk van een belangrijke cyclus die in november 1982 begon: de samenstand (conjunctie) tussen de planeten Saturnus en Pluto. Deze planeten zijn confronterend en laten ons een werkelijkheid zien die niet altijd prettig is. Deze twee planeten komen nu half januari samen in het sterrenbeeld Steenbok. Het sterrenbeeld van fundamenten, zekerheden, structuren en systemen. Alles staat op omvallen, zo lijkt het: het onderwijs, de landbouw, het klimaat, de EU, de NAVO, de zorg, en noem maar op… Het is duidelijk: het roer moet om. Maar om tot een nieuwe structuur te komen moet het oude omvallen. Ook de bankencrisis in 2008/2009 – toen Pluto Steenbok binnen kwam – leidde niet tot fundamentele verandering. De economie bleef onze god en de economen bleven zijn priesters.

 

Pluto en Saturnus stonden voor het laatst in 1518 in samenstand in Steenbok, de stand van nu. Het was o.a. de tijd van Luther en de hervormingen van een machtige materialistische gecorrumpeerde kerk, die veel verdiende aan de handel in aflaten. Een aflaat was het afkopen van zonden. Hoe groter de zonde, hoe meer de kerk eraan verdiende. Men kon zelfs tevoren aflaten kopen om al ‘vergeven’ te zijn voor het bestelen, schaden of zelfs vermoorden van anderen. Het lijkt wel een beetje op het afkopen en verhandelen van emissierechten. Deze geven landen of bedrijven het recht om bepaalde broeikasgassen of andere schadelijke gassen uit te stoten. En nu houdt het op zo langzamerhand: de natuur wordt doods en leeg en mensen worden opstandig. 2020 moet een jaar worden met een transitie van onze maatschappij, onze systemen en bedrijven. Dat zal niet zonder pijn en moeite gaan gezien de verregaande staat van milieu-problematieken. Het eerstvolgende moment dat deze samenstand van Saturnus en Pluto zich herhaalt is in 2055 in het teken Vissen. Dus we hebben 25 jaar om te her-bouwen aan onze fundamenten en systemen.

 

Ook in jouw leven zullen oude systemen, gewoonten, doelstellingen en veiligheden op de kop kunnen staan of gaan staan, vooral bij veel Rammen, Kreeften, Weegschalen en Steenbokken die ergens tussen de 10e en de 16e geboren zijn. Lastig misschien, maar pak dit op als een stimulans om verroeste structuren te vernieuwen. Stieren, Maagden, Schorpioenen en Vissen die tussen 10 en 16 geboren zijn kunnen deze energie als prettig ondersteunend ervaren en juist  kansen en mogelijkheden krijgen om de ombuigingen te doen waar je al lang aan toe bent!

Als jij je in bovenstaande herkent en je bent 'de draad een beetje kwijt' overweeg dan het laten maken van een prognosehoroscoop. Dat geeft zicht op jouw leven en daardoor meer mogelijkheden tot bewuste keuzen en sturing. 

____________________-_______________-_______________

Zou het toeval zijn dat  'stoptober' nu juist in de maand van Weegschaal valt? Het teken van balans, gezond verstand en zelfbeheersing? Als astroloog zie ik natuurlijk die samenhang tussen gezonde keuzen

en de balancerende kwaliteiten van dit sterrenbeeld.

 

Mensen weten vaak niet dat we allemaal elk dierenriemteken in de persoonlijke horoscoop hebben staan. Het gaat echter om de plaats en benadrukking van elk sterrenbeeld en dat is geheel individueel (op basis van geboortedatum, tijd en plaats).

 

Ik vermoed dat iedereen wel de kwaliteiten van Weegschaal kent: vriendelijk, aardig, veel smaak, bemiddelend, goede luisteraar. Datgene wat Weegschaal leren mag, vinden we vooral in het tegenoverliggende sterrenbeeld Ram.  

Wat kan Ram aan Weegschaal leren? Waar Weegschaal teveel in het hoofd zit, reageert Ram puur vanuit zijn eerste authentieke impuls. Ram is puur, direct, voelt wat hij wil en probeert dat te veroveren. Waar de weifelende Weegschaal de kool en de geit probeert te sparen, hakt Ram de knoop door.

 

Dat leren is uiteraard wederzijds, want Ram mag leren zichzelf wat meer te bezinnen en tot tien te tellen. Want Ram kan uitermate direct praten en handelen. En hoe handig is het vaak om eerst eens na te denken... Geboren met een van deze twee tekens als sterrenbeeld? Leer dus van jouw tegenpool.

 

En... de wens om met roken te stoppen? Hypnotherapie is een krachtige ondersteuning bij dit proces. Maar uiteraard moet eerst de wil wel echt aanwezig zijn. Soms kan een enkele sessie al voldoende zijn. Hypnose werkt effectief en krachtig.

 

 

 

 

TIJD OM ONZE DOELEN AAN TE SCHERPEN (tweede helft september)

De planeet Saturnus is tussen eind april en 17 september 2019 'retrograde'. Dat wil zeggen dat deze planeet schijnbaar terug loopt, doordat de aarde sneller gaat. Stel het je voor als twee rijdende treinen van verschillende snelheid: voor de snelste trein lijkt het alsof de langzamere trein achteruit gaat. Hoewel dit een niet werkelijk plaats hebbend verschijnsel is, hechten astrologe er toch grote waarde aan, omdat het de werking van een planeet in de buitenwereld kan vertragen. Saturnus is een planeet die ons doelen doet stellen, knopen laat doorhakken en stevige lijnen kan laten uitzetten. Dus als je de afgelopen maanden die helderheid en koers een beetje kwijt was, dan is dit niet verwonderlijk.  Tussen 16 september en 11 mei 2020 vervolgt Saturnus weer op gewone wijze zijn koers. Pak deze energie op en ga strak en goed georganiseerd je plannen met beide voeten op aarde, geworteld in de klei zetten.

Op 21 september (met een week of 2 voor en nawerking) maken de idealistische Jupiter en dromerige Neptunus een verbinding met elkaar (vierkant, 90 graden). Dat kan enorm veel inspiratie opleveren, maar het kan ingewikkeld zijn om dromen tot werkelijkheid te maken. Het risico is: chaos en teleurstelling. Misschien reageer je gemakkelijker op deze idealistische impuls en minder goed op de realistische Saturnus? Probeer het beste uit de twee bewegingen te halen. Koester je droom, maar zet de fundamenten stevig neer!

Volle Maan donderdag 15 augustus

Donderdag 15 augustus - om 14.30 uur exact - is het volle maan. Zon (in Leeuw) en Maan (in Waterman) staan lijnrecht tegenover elkaar, waardoor de Maan helemaal oplicht door de stralen van de Zon.

Veel mensen reageren emotioneler rondom volle Maan. Dat heeft te maken met een toename van vocht in alle weefsels, bij mens, dier en plant. Oogst geen vruchten bij deze maanstand, want dan worden ze eerder rot. Laat je haar bijpunten voor de volle Maan als je wilt dat het goed doorgroeit. Doe het na volle Maan als je dat groeien juist wat minder wilt...

Bij bevallingen rond volle Maan is eer vaak sprake van meer bloedverlies. Maar ja, daar kan je geen keuze in maken...

Als je met volle Maan bent geboren, dan ben je emotioneler qua uitingen dan iemand die met nieuwe Maan is geboren. Zeker met deze Zon in Leeuw zal een kind dat de komende dagen geboren wordt  warmhartig zijn en graag knuffelen. Genieten voor de ouders dus!