Home » Nieuws

CORONA: het gevecht met de vreemdeling en indringer

Als astroloog zoek je altijd naar een soort verband tussen planeetstanden en de innerlijke betekenis die een belangrijke gebeurtenis heeft voor de mensheid.
Je kunt een gebeurtenis als deze pandemie zien als iets toevalligs, maar ook als iets dat betekenis heeft. En hoe dan ook kan het zinvol zijn om naar de betekenis voor jezelf te kijken.
In elk geval geeft deze tijd een soort noodzaak tot bezinning. omdat het maatschappelijk leven stil valt. Veel nadelen, maar het voordeel dat ik - en misschien jij ook - opeens veel tijd krijgt voor andere dingen en andere gedachten.

Onderstaand artikel is bedoeld voor mensen die iets af weten van astrologie, maar misschien breder leesbaar. De belangrijkste strekking is dat we collectief steeds banger en afwerender zijn geworden tegenover elkaar en elkaar steeds minder begrijpen. Meer regeltjes en minder menselijkheid. Meer oordeel en minder open.
Ik herinner mij een veel opener en tolerantere maatschappij in de zeventiger en tachtiger jaren. Ik was daar trots op, al had het uiteraard ook mindere kanten. Iedere medaille heeft twee kanten tenslotte.
Het is echter steeds meer gegaan over geld en economie. Over eisen, druk en steeds sneller en meer presteren. En juist de mensen waar het om gaat (hulpverleners, etc) verdienen steeds minder, terwijl de commerciële wolven steeds meer winst binnen haalden.
Het spelletje Monopoly laat zien wat het kapitalistische model doet: the winner takes it all. Hoe meer geld, hoe meer macht.

Corona gaat door alle rangen en standen heen. Corona dringt binnen in ons economisch georganiseerde leven. Opeens kijken we nu anders naar elkaar. Het gaat over solidariteit. Leek dat niet een hopeloos verouderde term uit het hippie-tijdperk? Dit geeft de samenleving de kans om anders te gaan kijken naar de dingen en naar elkaar.

Pluto, Eris en Cheiron

Jullie weten dat ik me al een tijd met Eris bezig hou. Eris, die de knuppel in het hoenderhok werpt; de outsider, de ongewenste indringer. Dwergplaneet Eris, ontdekt in 2003, en dus in het kielzog van de gebeurtenissen van nine eleven (2001). Vanaf die tijd is alles heftiger geworden door alle knuppels die in het hoenderhok geworpen worden. Eris staat nu op 23.34 graden in Ram. Eris is net ietsje groter dan Pluto, maar wel een stuk langzamer. Eris kan een jaar of 5 over een graad heen en weer lopen.

Het corona-virus – de onbekende indringer – gooit ons complete leven lam. Wat kunnen we daar astrologisch mee? Voor mij lag het voor de hand dat er iets met Eris zou moeten zijn. En dat is ook aan de orde: Uit de conjunctie van Pluto en Saturnus op 12 januari maakte Saturnus op 16 januari een vierkant met Eris. Daarnaast vormt Pluto in 2019, 2020 en 2021 7 keer (!) een vierkant op Eris op de data: 20 maart 2019, 6 september, 26 januari, 2020, 14 juni, 10 december en 28 augustus en 9 oktober 2021. We zullen Eris nu eens echt leren kennen!


Eris is de afgelopen jaren heftig aan het werk geweest, onder andere in haar conjunctie met Uranus en nu in haar vierkant met Pluto. Ook krijgt iedereen Cheiron over zijn radix Eris getransiteerd. De oudste mensen nu als eersten, want in 1924 liep Eris Ram binnen en staat daar overigens tot 2048. Het is niet vreemd dat soms ziek makende Cheiron over radix Eris ontstekingen veroorzaakt.
Eris staat tevens voor terroristen en de dreigende vluchtelingenstroom die voor de grenzen van Griekenland staat. Vluchteling of corona-virus: allen zijn zij niet erg welkom vanwege een ontwrichtende werking.

 

Corona geeft vooral problemen en ontstekingen in de longen, doordat het virus zich aan de wand hecht. Ontstekingen vallen onder Ram en Pluto, die betrokken zijn bij het vierkant. Het steeds muterende corona-virus valt onder Pluto. Slijmvliezen en de diepste delen van de longen behoren bij Kreeft. En dat maakt duidelijk dat deze ziekte een hoofdkruis-ziekte is, die zich in alle vier de tekens kan uiten. Corona is een uitbraak zoals past bij ziekten van de hoofdtekens: relatief kort en heftig.
In feite weerspiegelt deze corona uitbraak op een heel concreet niveau de strijd tussen Ram met daarin Eris en Cheiron en Steenbok met Pluto, Saturnus en ook Jupiter. De strijd gaat enerzijds tussen de eigen Ram- instincten, belangen en behoeften en anderzijds Saturnus en Pluto in Steenbok ofwel de maatschappelijke belangen, afspraken en autoriteiten die soms tegen de persoonlijke belangen in gaan.

 

Alle planeten lopen op Eris in Ram in, waardoor Eris vaak de sterkste is. En daar komt de verruwing van de samenleving en politiek vandaan in de afgelopen 20 jaar dat we Eris kennen. We willen collectief roepen, schelden en uiten wat er in ons omgaat en verzetten ons tegen de bestaande status quo. Steeds meer mensen geloven in complotten, want Eris staat ook voor klokkenluiders. De voegen van het gezag barsten en kunnen steeds meer breken, want die knuppel gaat er de komende twee jaar nog keihard in! Opstandige Eris valt de macht van Pluto aan. En we worden op onszelf terug geworpen. Inmiddels is wereldwijd de gehele economie (Steenbok) ontwricht (Eris).
En wat doet het laatste hoofdteken Weegschaal in dit corona- verhaal? We mogen elkaar niet meer de hand schudden of kunnen en moeten afstand houden. Weegschaal moet maar even een dutje gaan doen.

 

Spaanse griep

Corona wordt steeds vergeleken met de Spaanse griep, die in de jaren 1918 en 1919 de maatschappij ontwrichtte. Beide ziekten kunnen extreme reacties oproepen van het immuunsysteem: Ram (zelfdefensie) en Kreeft (witte bloedlichaampjes). De Spaanse griep begon met hoge koorts, hoesten, spierpijn en keelpijn, gevolgd door extreme moeheid en flauwtes. Men verloor zoveel energie dat men niet meer kon eten en drinken. De ademhaling werd steeds moeilijker en binnen enkele dagen trad de dood in. Toen ik de standen van deze twee jaren bekeek kwam ik tot een verrassende ontdekking: Cheiron transiteerde over Eris, overigens toen nog net in Vissen. Vervolgens loopt Cheiron naar Ram en maakt een vierkant met Pluto in Kreeft. Het lijkt er daarom op dat deze twee pandemieën te maken hebben met deze drie hoofdrolspelers: Eris, Cheiron en Pluto.

 

 

 

 

Kerstwens

Graag wens ik iedereen hele fijne feestdagen toe en een geweldig 2020! Het gaat een bijzonder jaar worden, waarbij veel niet blijft zoals het is. Dan is het goed om wat meer te begrijpen van de essentie van deze periode: het oude vermolmde moet verdwijnen om te kunnen vernieuwen. 2020 is een kantelpunt!

Er zijn bijzondere planeetbewegingen gaande, die het einde van een tijdperk van bijna 40 jaar inluiden. Lees in deze nieuwsbrief hoe dit zit en wat je zelf met deze kennis kunt.

Ook tref je hier een algemene horoscoop voor 2020 per sterrenbeeld. Uiteraard is dit niet te vergelijken met een prognose op basis van jouw persoonlijke gegevens (datum, tijd en plaats), maar toch geeft het een eerste indruk.

Heel veel goeds voor iedereen!

Lea

 

2019/2020 HET EINDE VAN EEN FASE: OP WEG NAAR EEN NIEUW BEGIN.

Na 40 jaar het omvallen van oude structuren

Deze periode is bijzonder hectisch en het sluitstuk van een belangrijke cyclus die in november 1982 begon: de samenstand (conjunctie) tussen de planeten Saturnus en Pluto. Deze planeten zijn confronterend en laten ons een werkelijkheid zien die niet altijd prettig is. Deze twee planeten komen nu half januari samen in het sterrenbeeld Steenbok. Het sterrenbeeld van fundamenten, zekerheden, structuren en systemen. Alles staat op omvallen, zo lijkt het: het onderwijs, de landbouw, het klimaat, de EU, de NAVO, de zorg, en noem maar op… Het is duidelijk: het roer moet om. Maar om tot een nieuwe structuur te komen moet het oude omvallen. Ook de bankencrisis in 2008/2009 – toen Pluto Steenbok binnen kwam – leidde niet tot fundamentele verandering. De economie bleef onze god en de economen bleven zijn priesters.

Pluto en Saturnus stonden voor het laatst in 1518 in samenstand in Steenbok, de stand van nu. Het was o.a. de tijd van Luther en de hervormingen van een machtige materialistische gecorrumpeerde kerk, die veel verdiende aan de handel in aflaten. Een aflaat was het afkopen van zonden. Hoe groter de zonde, hoe meer de kerk eraan verdiende. Men kon zelfs tevoren aflaten kopen om al ‘vergeven’ te zijn voor het bestelen, schaden of zelfs vermoorden van anderen. Het lijkt wel een beetje op het afkopen en verhandelen van emissierechten. Deze geven landen of bedrijven het recht om bepaalde broeikasgassen of andere schadelijke gassen uit te stoten. En nu houdt het op zo langzamerhand: de natuur wordt doods en leeg en mensen worden opstandig. 2020 moet een jaar worden met een transitie van onze maatschappij, onze systemen en bedrijven. Dat zal niet zonder pijn en moeite gaan gezien de verregaande staat van milieu-problematieken. Het eerstvolgende moment dat deze samenstand van Saturnus en Pluto zich herhaalt is in 2055 in het teken Vissen. Dus we hebben 25 jaar om te her-bouwen aan onze fundamenten en systemen.

Ook in jouw leven zullen oude systemen, gewoonten, doelstellingen en veiligheden op de kop kunnen staan of gaan staan, vooral bij veel Rammen, Kreeften, Weegschalen en Steenbokken die ergens tussen de 10e en de 16e geboren zijn. Lastig misschien, maar pak dit op als een stimulans om verroeste structuren te vernieuwen. Stieren, Maagden, Schorpioenen en Vissen die tussen 10 en 16 geboren zijn kunnen deze energie als prettig ondersteunend ervaren en juist  kansen en mogelijkheden krijgen om de ombuigingen te doen waar je al lang aan toe bent!

 

RAM – energie

Het jaar kan wat haperend voor u beginnen. U wordt voor een pittige uitdaging geplaatst die actie van u vraagt, maar wel op een doordachte manier. Uw doelen staan onder druk, dus overweeg of ze echt belangrijk genoeg zijn om ervoor te strijden. Als dat het geval is, dan zult u veel moeite en geduld moeten hebben om succes te krijgen. En soms is het beter uw aandacht te verleggen naar andere levensgebieden. Kies meer voor uw eigen ruimte en vrijheid en zodra u dat doet neemt vanaf juni uw energie enorm toe.

 

STIER – bewegen

2020 is een jaar dat u positief in beweging brengt. Misschien besluit u om uw levensstijl te verbeteren of gaat u een verre reis maken? U hakt een knoop door die uw toekomst verandert en u nieuwe perspectieven biedt. Ook voor de liefde kan het een belangrijk jaar worden met essentiële keuzes. Als de relatie werkt, dan kiest u voor een belangrijke gezamenlijk doel. Zo niet, blijf dan niet trekken aan een dood paard. Op uw werk is volop beweging. Een goede test of u op de juiste plek zit!

 

TWEELINGEN – verrassende perspectieven

U komt wat lastig uit de verf, maar dat gaat al snel beter worden. U kunt het ingewikkeld vinden om u vast te leggen op een bepaalde ambitie of toekomstbeeld, omdat u er nog niet uit bent wat u nu echt wilt. Dat blijkt een voordeel te hebben, namelijk dat u flexibel bent om opeens van koers te veranderen. Een totaal nieuw perspectief lonkt naar u, waarbij het wel de vraag is of uw geliefde er wel zo blij mee is. U wordt echter het gelukkigste van uw eigen inspiratie!

 

KREEFT – concessies doen

U blijkt u vaak te hebben moeten aanpassen aan anderen, die vinden het beter te weten dan u. Dat kan een prikkelend gevoel van verzet bij u oproepen. Het werkt echter beter om met argumenten ter tafel te komen. Dit jaar daagt u uit om over emoties heen te stappen en te kijken naar de rationele feiten. U kunt geregeld een stortvloed van emoties om u heen mee maken en u kunt daarin verzuipen als u het hoofd niet kalm houdt. Neem uw stappen daarom weloverwogen.

 

LEEUW –  hard werken

Door hard werken kunt u veel bereiken. Maar u krijgt uw succes niet voor niets! Als u geld belegt, dan kunt u nu gestadig uw winst binnen halen. Maar maak uw keuzes op basis van verstand en historie en niet op basis van gevoel. In de liefde gaat u een nieuwe fase in. Als het in uw relatie niet goed zit, dan komt dit nu op een vrij radicale manier op tafel. Het voordeel daarvan is dat de kaarten direct op tafel liggen. Valt er nog te schaven en sleutelen?  

 

MAAGD – genieten staat centraal

2020 geeft u vele aangename kansen in het leven. Krijgt u een (klein)kind of een nieuwe liefde? Word u heel romantisch verliefd? In uw privéleven zijn mooie ontwikkelingen mogelijk, die u diep in uw gevoel raken. Op uw werk wordt het een periode van zoeken. U gaat anders denken over uzelf, uw capaciteiten en professionele wensen. Misschien wilt u zelf meer centraal staan in plaats van eeuwig dienstbaar te zijn. Stap uit de saaie mallemolen van het dagelijkse gewone leven en ga verrassende experimenten aan. 

WEEGSCHAAL – hartstochten

Het kan thuis of in de familie behoorlijk rommelen. Dat geeft u een goede gelegenheid om u af te vragen waar uw grenzen precies liggen en of u deze grenzen wel voldoende helder maakt. In de tweede helft van het jaar kan het stormen in uw relaties. Er zijn geprikkelde gevoelens, die in ruzie kunnen ontaarden maar ook in hartstochtelijke verzoeningen. Sommige Weegschalen kunnen geheel bezeten raken door een vurige verliefdheid. Heel spannend, maar ook onrust brengend. U wordt voor een belangrijke keuze gezet en moet twijfels overwinnen.

SCHORPIOEN – verhuizen?

2020 wordt een geweldig jaar voor nieuwe contacten en nieuwe cursussen. Als u behoefte hebt aan een netwerk voor uw werk of om andere redenen, dan kunt u dat nu heel succesvol op bouwen. Als u al een tijd nadenkt over verhuizen, dan komen de plannen nu in een stroomversnelling. Opeens vindt u dat droomhuis en dat wil u niet laten lopen. Natuurlijk kan dit enige stress gaan geven, maar zo is het leven. U steekt veel energie in werken of sporten. Nu eindelijk de marathon lopen?

BOOGSCHUTTER – rijkdom en spanning

Als u rijk zou willen worden, dan is 2020 een van de beste jaren om daarmee aan de slag te gaan. U heeft de mogelijkheid om enerzijds te investeren en anderzijds u niet de kop gek te laten maken, waardoor de balans tussen intuïtie en verstand nu optimaal is. In de liefde kan het vanaf juni intens vlammen! Als u al gebonden bent is het beter uit de buurt te blijven van verleidingen. Voor u het weet maakt u een faux pas. Wees op uw hoede!

STEENBOK – een bijzonder jaar

2020 is een cruciaal jaar voor de Steenbok! U komt er niet onderuit om belangrijke keuzes te maken. Het kunnen zowel geweldig mooie als minder mooie knopen zijn, die doorgehakt moeten worden. Af en toe kunt u het gevoel hebben dat er een soort storm door uw leven raast en dit vraagt een zeer vaardige navigatie. In elk geval bemerkt u dit jaar duidelijk dat u op uzelf vertrouwen kunt. Een jaar dat u doet groeien, ook omdat geluksplaneet Jupiter door uw teken heen loopt!

WATERMAN – groeien door loslaten

Maak tijd en ruimte voor uzelf vrij. Het kan maar zo zijn dat u de dingen niet zonder meer onder controle kan houden, waardoor loslaten de enige optie is. Dan kunt u dat beter zo positief mogelijk oppakken en de voordelen zien van dat wat er allemaal opeens langs u waait. Uw eigen plannen moeten zich aanpassen, maar vaak blijkt dit verrassende vernieuwingen te veroorzaken, die de aanzet geven tot een nieuw pad dat beter, groeizamer en vruchtbaarder is. En vraag gerust praktische steun aan familie en vrienden.

VISSEN – eigen business?

Na een druk jaar kunt u even op adem komen, maar uw succesmogelijkheden blijken niet uitgeput. Als u bezig bent met het opzetten van een eigen zaak, dan komt dit project vooral vanaf de zomer in een stroomversnelling. Op een of andere manier ontmoet u steeds vaker mensen, die als ‘kruiwagen’ voor u willen dienen. Dit zijn geregeld mensen met een bepaalde positie of statuur. Geneer u niet en maak gebruik van hun aanbod. Als zij het in u zien, waarom zou u dan niet op uzelf vertrouwen?

 

 

 

2019/2020 HET EINDE VAN EEN FASE: OP WEG NAAR EEN NIEUW BEGIN.

 

Na 40 jaar het omvallen van oude structuren

 

Deze periode is bijzonder hectisch en het sluitstuk van een belangrijke cyclus die in november 1982 begon: de samenstand (conjunctie) tussen de planeten Saturnus en Pluto. Deze planeten zijn confronterend en laten ons een werkelijkheid zien die niet altijd prettig is. Deze twee planeten komen nu half januari samen in het sterrenbeeld Steenbok. Het sterrenbeeld van fundamenten, zekerheden, structuren en systemen. Alles staat op omvallen, zo lijkt het: het onderwijs, de landbouw, het klimaat, de EU, de NAVO, de zorg, en noem maar op… Het is duidelijk: het roer moet om. Maar om tot een nieuwe structuur te komen moet het oude omvallen. Ook de bankencrisis in 2008/2009 – toen Pluto Steenbok binnen kwam – leidde niet tot fundamentele verandering. De economie bleef onze god en de economen bleven zijn priesters.

 

Pluto en Saturnus stonden voor het laatst in 1518 in samenstand in Steenbok, de stand van nu. Het was o.a. de tijd van Luther en de hervormingen van een machtige materialistische gecorrumpeerde kerk, die veel verdiende aan de handel in aflaten. Een aflaat was het afkopen van zonden. Hoe groter de zonde, hoe meer de kerk eraan verdiende. Men kon zelfs tevoren aflaten kopen om al ‘vergeven’ te zijn voor het bestelen, schaden of zelfs vermoorden van anderen. Het lijkt wel een beetje op het afkopen en verhandelen van emissierechten. Deze geven landen of bedrijven het recht om bepaalde broeikasgassen of andere schadelijke gassen uit te stoten. En nu houdt het op zo langzamerhand: de natuur wordt doods en leeg en mensen worden opstandig. 2020 moet een jaar worden met een transitie van onze maatschappij, onze systemen en bedrijven. Dat zal niet zonder pijn en moeite gaan gezien de verregaande staat van milieu-problematieken. Het eerstvolgende moment dat deze samenstand van Saturnus en Pluto zich herhaalt is in 2055 in het teken Vissen. Dus we hebben 25 jaar om te her-bouwen aan onze fundamenten en systemen.

 

Ook in jouw leven zullen oude systemen, gewoonten, doelstellingen en veiligheden op de kop kunnen staan of gaan staan, vooral bij veel Rammen, Kreeften, Weegschalen en Steenbokken die ergens tussen de 10e en de 16e geboren zijn. Lastig misschien, maar pak dit op als een stimulans om verroeste structuren te vernieuwen. Stieren, Maagden, Schorpioenen en Vissen die tussen 10 en 16 geboren zijn kunnen deze energie als prettig ondersteunend ervaren en juist  kansen en mogelijkheden krijgen om de ombuigingen te doen waar je al lang aan toe bent!

Als jij je in bovenstaande herkent en je bent 'de draad een beetje kwijt' overweeg dan het laten maken van een prognosehoroscoop. Dat geeft zicht op jouw leven en daardoor meer mogelijkheden tot bewuste keuzen en sturing. 

____________________-_______________-_______________

Zou het toeval zijn dat  'stoptober' nu juist in de maand van Weegschaal valt? Het teken van balans, gezond verstand en zelfbeheersing? Als astroloog zie ik natuurlijk die samenhang tussen gezonde keuzen

en de balancerende kwaliteiten van dit sterrenbeeld.

 

Mensen weten vaak niet dat we allemaal elk dierenriemteken in de persoonlijke horoscoop hebben staan. Het gaat echter om de plaats en benadrukking van elk sterrenbeeld en dat is geheel individueel (op basis van geboortedatum, tijd en plaats).

 

Ik vermoed dat iedereen wel de kwaliteiten van Weegschaal kent: vriendelijk, aardig, veel smaak, bemiddelend, goede luisteraar. Datgene wat Weegschaal leren mag, vinden we vooral in het tegenoverliggende sterrenbeeld Ram.  

Wat kan Ram aan Weegschaal leren? Waar Weegschaal teveel in het hoofd zit, reageert Ram puur vanuit zijn eerste authentieke impuls. Ram is puur, direct, voelt wat hij wil en probeert dat te veroveren. Waar de weifelende Weegschaal de kool en de geit probeert te sparen, hakt Ram de knoop door.

 

Dat leren is uiteraard wederzijds, want Ram mag leren zichzelf wat meer te bezinnen en tot tien te tellen. Want Ram kan uitermate direct praten en handelen. En hoe handig is het vaak om eerst eens na te denken... Geboren met een van deze twee tekens als sterrenbeeld? Leer dus van jouw tegenpool.

 

En... de wens om met roken te stoppen? Hypnotherapie is een krachtige ondersteuning bij dit proces. Maar uiteraard moet eerst de wil wel echt aanwezig zijn. Soms kan een enkele sessie al voldoende zijn. Hypnose werkt effectief en krachtig.

 

 

 

 

TIJD OM ONZE DOELEN AAN TE SCHERPEN (tweede helft september)

De planeet Saturnus is tussen eind april en 17 september 2019 'retrograde'. Dat wil zeggen dat deze planeet schijnbaar terug loopt, doordat de aarde sneller gaat. Stel het je voor als twee rijdende treinen van verschillende snelheid: voor de snelste trein lijkt het alsof de langzamere trein achteruit gaat. Hoewel dit een niet werkelijk plaats hebbend verschijnsel is, hechten astrologe er toch grote waarde aan, omdat het de werking van een planeet in de buitenwereld kan vertragen. Saturnus is een planeet die ons doelen doet stellen, knopen laat doorhakken en stevige lijnen kan laten uitzetten. Dus als je de afgelopen maanden die helderheid en koers een beetje kwijt was, dan is dit niet verwonderlijk.  Tussen 16 september en 11 mei 2020 vervolgt Saturnus weer op gewone wijze zijn koers. Pak deze energie op en ga strak en goed georganiseerd je plannen met beide voeten op aarde, geworteld in de klei zetten.

Op 21 september (met een week of 2 voor en nawerking) maken de idealistische Jupiter en dromerige Neptunus een verbinding met elkaar (vierkant, 90 graden). Dat kan enorm veel inspiratie opleveren, maar het kan ingewikkeld zijn om dromen tot werkelijkheid te maken. Het risico is: chaos en teleurstelling. Misschien reageer je gemakkelijker op deze idealistische impuls en minder goed op de realistische Saturnus? Probeer het beste uit de twee bewegingen te halen. Koester je droom, maar zet de fundamenten stevig neer!

Volle Maan donderdag 15 augustus

Donderdag 15 augustus - om 14.30 uur exact - is het volle maan. Zon (in Leeuw) en Maan (in Waterman) staan lijnrecht tegenover elkaar, waardoor de Maan helemaal oplicht door de stralen van de Zon.

Veel mensen reageren emotioneler rondom volle Maan. Dat heeft te maken met een toename van vocht in alle weefsels, bij mens, dier en plant. Oogst geen vruchten bij deze maanstand, want dan worden ze eerder rot. Laat je haar bijpunten voor de volle Maan als je wilt dat het goed doorgroeit. Doe het na volle Maan als je dat groeien juist wat minder wilt...

Bij bevallingen rond volle Maan is eer vaak sprake van meer bloedverlies. Maar ja, daar kan je geen keuze in maken...

Als je met volle Maan bent geboren, dan ben je emotioneler qua uitingen dan iemand die met nieuwe Maan is geboren. Zeker met deze Zon in Leeuw zal een kind dat de komende dagen geboren wordt  warmhartig zijn en graag knuffelen. Genieten voor de ouders dus!